logo big

KUCHARZ

 Symbol zawodu 512001

Kucharz to zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy. Ludzie zawsze jedli, jedzą i jeść będą. Ta branża w ostatnich latach przeżywa swój renesans, co widać nawet w popularnych programach telewizyjnych.

Miejscem pracy kucharza najczęściej są: restauracje, bary, kawiarnie, restauracje hotelowe, pensjonaty, szpitale, stołówki szkolne i przedszkolne, instytucje zajmujące się obrotem żywienia, instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności

 Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:

  • Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.
  • Zajęcia praktyczne, odbywają się przez 2 dni w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
  • Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (Sycylia, Hiszpania)

 

  • Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.
  • Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego
  • Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.
  • W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy
  • Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi.

Okres nauki:3 lata w branżowej szkole I stopnia.

 Zawód Kucharz składa się z jednej kwalifikacji:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

 (egzamin - II semestr, klasa 3)

 Zdobywając zawód KUCHARZ absolwent będzie umiał:

  • Obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw,
  • Pobierać surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych,
  • Obliczać namiary surowcowe zgodnie z recepturą,
  • Właściwie dobierać parametry przechowywania żywności,
  • Dokonać obróbki wstępnej i zasadniczej surowców,
  • Stosować właściwe techniki i metody przy produkcji potraw,
  • Odpowiednio łączyć składniki,
  • Dobierać zastawę stołową,
  • Używać sprzętu i urządzeń do produkcji i ekspedycji potraw i napojów zgodnie z zasadami BHP,
  • Dokonywać bieżącej konserwacji tych urządzeń,
  • Przestrzegać zasad systemu HACCP oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej.

Po ukończeniu szkoły branżowej I stopnia będziesz mógł kontynuować naukę i poszerzać swoją wiedzę w szkole branżowej II stopnia uzyskując kwalifikację TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Masz zawód masz pracę


plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo