Etap szkolny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności Dnia 5 listopada 2015 r. została przeprowadzona Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu dla uczniów klas o profilu gastronomicznym. W olimpiadzie wzięli udział uczniowie klas 2 tz i 3 tz. Zakres materiału eliminacji obejmował zagadnienia z wiedzy z technologii żywności i zasad żywienia człowieka. W etapie szkolnym zostały wyłonione dwie osoby, które uzyskały największą liczbę punktów i jednocześnie zakwalifikowały się do drugiego etapu olimpiady na szczeblu okręgowym. Są to uczniowie klasy 3 tz: Dorota Szymaszek i Ernest Mazurek. Drugi etap olimpiady wiedzy o żywności i żywieniu odbędzie się 11 stycznia 2016 r. w Zespole Szkół Nr 5 w Lublinie, ul. Elsnera 5. Dorocie i Ernestowi gratulujemy i życzymy sukcesów w etapie okręgowym. Tematyka wiodąca Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu to "Żywność prozdrowotna" Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka. Ekologiczne aspekty żywienia człowieka. Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw. Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej. Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności. Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu. Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia. Rozwój metod oceny sposobu żywienia.