Kulinarni "Zetki" pomimo wakacji w akcji! Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie pomimo wakacji nie odkładają noży, nie chowają zapasek na dno szafy tylko ciągle coś pichcą, mieszają, kroją i przyprawiają. 5 lipca w Białce w ramach II Targów Turystyki Wiejskiej i Kulturowej "Lubelskie Lato 2014" odbył się konkurs kulinarny „Tradycje Kulinarne Regionu”. Celem konkursu była promocja polskiej sztuki kulinarnej poprzez wykonanie i prezentację potraw charakterystycznych dla tradycyjnej kuchni polskiej, często zapomnianych, ale niezwykłych smaków, kultywowanie tradycji kulinarnych regionu lubelskiego, oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczestników. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych i osób fizycznych oraz uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Z powiatu krasnostawskiego zgłosili się tylko uczniowie Technikum Nr 1 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie. Szkołę reprezentowali: Małgorzata Kwiatkowska, Patrycja Opat, Aleksandra Repeć i Bartłomiej Laskowski wraz z opiekunkami - nauczycielkami praktycznej nauki zawodu: Agnieszką Pawlas i Agatą Sadlak-Skrzypek. Uczniowie wystartowali z dwoma potrawami: gęsimi szyjkami i cebularzami. Obie potrawy zaczerpnęli z kuchni żydów aszkenazyjskich, czyli tych zamieszkujących przed II Wojną Światową małe miasteczka wschodniej Polski, Rosji czy Niemiec. Wiele z tych potraw do dzisiaj przerwało w rodzinnych kuchniach, a część z nich przezywa renesans w związku z modą na oryginalne potrawy i dokopywanie się do pożółkłych zeszytów z przepisami babek i prababek. Zacne jury w składzie Hanna Szymanderska, Agnieszka Perepeczko i Karol Okrasa, uplasowało potrawy uczniów naszego powiatu na wysokim drugim i trzecim miejscu. Według Pani Hanny Szymanderskiej, farsz w gęsich szyjkach był bardzo dobrze doprawiony, podobnie wyrażała się o cieście na cebularze, które były według niej bardzo smaczne, a aranżacja stołu przypadłą do gustu pani Agnieszce Perepeczko, bo kilka fotografii znalazło się na jej oficjalnym profilu na portalu społecznościowym. Uczniowie i nauczyciele dziękują za miłe słowa jury, pochwały i zagrzewanie do dalszej walki. Mają nadzieję na kolejne spotkania w równie przyjaznej atmosferze. Przepisy na potrawy konkursowe znajdą państwo na blogu kulinarnym prowadzonym przez uczniów pod adresem: http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/